Apunts Medicina de l'Esport Apunts Medicina de l'Esport
Apunts Med Esport. 2017;52:79-82 - Vol. 52 Núm.194

Aspectes clínics i d’imatge en el diagnòstic i seguiment de lesions proximals del cap llarg del bíceps femoral (lesió del tendó lliure i de la unió miotendinosa). A propòsit de dos casos

Javier Yanguas a, Ricard Pruna a, Jordi Puigdellívol a, Sandra Mechó b

a Serveis Mèdics del Futbol Club Barcelona, FIFA Medical Center of Excelence, Ciutat Esportiva Joan Gamper, Sant Joan Despí, Barcelona, Espanya.
b Departament de Radiologia, Hospital de Barcelona-SCIAS, Barcelona, Espanya.

Resum

Les lesions agudes dels isquiotibials són les més freqüents del futbol professional i el múscul més afectat és el cap llarg del bíceps femoral (CLBF); les localitzacions proximals són les més habituals, amb unes característiques clíniques importants, com el temps de baixa i el risc de relesió. Es presenten dos casos clínics de lesions proximals de CLBF: una lesió miotendinosa típica i una menys freqüent que afecta el tendó lliure de CLBF. Les lesions de la unió miotendinosa localitzades als isquiotibials poden ser tractades de manera conservadora, però les lesions dels futbolistes professionals, quan la quantitat de teixit connectiu afectat és gran (tendó lliure), han de ser tractades quirúrgicament.