Journal Information
Vol. 49. Issue 182.
Pages 31-36 (April - June 2014)
Full text access
Eficàcia i seguretat d’un tractament oral a base de mucopolisacàrids, col·lagen tipus I i vitamina C en pacients amb tendinopaties
Visits
6725
Andreu Arquera, Miquel Garcíab, José Antonio Lauciricac, Marta Riusd, Marian Blàviae, Jaume Fontserèf, Carlos Hernándezg, Jordi Boludah, Tomislav Kranjceci, Ana de la Torrej, Gilberto Díazk, Karin Freitagl, José M. Villalónm, Jaime Baselgan, Pedro Hernándezn, José Gonzalezo, Guillermo Rodríguezo, Horacio Rodríguezp, Juan María Alarcónp, Carlos T. Simorteq..., Isaac Vicenter, Montserrat Cabanasr, Pablo Ramírezr, Daniel Martínez PuigrVer más
a Centre d’Alt Rendiment (CAR-GIRSANE), Sant Cugat del Vallès, Barcelona, España
b Clínica Teknon, Barcelona, España
c Artro Esport, Barcelona, España
d Mútua Catalana de Fútbol, Barcelona, España
e Clínica Diagonal, Esplugues de Llobregat, Barcelona, España
f Traumasalut, Sabadell, Barcelona, España
g Unitat de Medicina de l’Esport, Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, Tarragona, España
h Lenox Corachan, Barcelona, España
i Activa Mútua, Clínica Diagonal y Centros, Barcelona, España
j Clínica CEMTRO, Madrid, España
k Clínica Asepeyo, Madrid, España
l Centro Integral del Aparato Locomotor, Madrid, España
m Hospital Universitario Montepríncipe, Madrid, España
n Hospital Ruber Internacional, Madrid, España
o Clínica DEYRE, Madrid, España
p Clínica Nuestra Señora de América, Madrid, España
q Hospital de Madrid, Madrid, España
r Bioibérica S.A., Palafolls, Barcelona, España
Ver más
This item has received
Article information
Introducció i objectius

La tendinopatia és una lesió freqüent durant la pràctica esportiva que es manifesta amb una alteració estructural del tendó. L’objectiu d’aquest estudi fou avaluar l’eficàcia i la seguretat d’un complement alimentari a base de mucopolisacàrids, col·lagen tipus i i vitamina C (Tendoactive®) sobre l’evolució clínica i estructural de les tendinopaties del tendó d’Aquil·les, del rotular i de l’epicòndil lateral del colze.

Material i mètodes

Es realitzà un estudi multicèntric prospectiu, de tipus exploratori en fase iv, obert i no comparatiu. S’inclogueren un total de 98 pacients amb tendinopaties (32 d’Aquil·les, 32 de rotular i 34 de l’epicòndil lateral) que reberen una dosi diària de 435 mg de mucopolisacàrids, 75 mg de col·lagen tipus i i 60 mg de vitamina C (equivalent a 3 càpsules al dia de Tendoactive®) durant 90 dies consecutius. Mensualment s’avaluà el dolor en repòs i en activitat mitjançant una escala visual analògica (EVA), la funció articular mitjançant els qüestionaris VISA-A, VISA-P i PRTEE, i el tendó afectat es caracteritzà ecogràficament.

Resultats

En els 3 tipus de tendinopatia es registrà una reducció significativa del dolor, tant en repòs com en activitat, des de la primera visita de control (dia 30) fins al final de l’estudi (dia 90). Així mateix, el dia 90 es detectà una millora del 38% en VISA-A, del 46% en VISA-P i del 77% en PRTEE (p < 0,001). Simultàniament es registrà una reducció del 12% en el gruix del tendó d’Aquil·les, del 10% en el rotular i del 20% en el tendó de l’epicòndil lateral (p < 0,05).

Conclusions

Els resultats de l’estudi indiquen que l’administració de Tendoactive® és segura i eficaç per millorar els símptomes clínics i l’evolució estructural de les tendinopaties del tendó d’Aquil·les, del tendó rotular i del tendó de l’epicòndil lateral.

Palabras clave:
Tendinopatia
Estudi clínic
Suplement nutricional
Full text is only aviable in PDF
Apunts Sports Medicine
Article options
Tools

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?